19 juni, 15-17 uur (online)
Technologie in voedselbossen bij aanplant en oogst

Voedselbossen vormen een zeer interessante oplossing voor vele huidige landbouw-, natuur- en voedselkwaliteitscrises. Je teelt er niet alleen voedsel zonder bestrijdingsmiddelen, maar ook zonder externe input en bemesting, èn, na de eerste jaren ook zonder watergeven en noemenswaardig onderhoud. Omdat je met meerdere lagen werkt, en met meerdere soorten is de opbrengst per hectare divers en vele malen hoger dan wanneer er maar in een laag verbouwd wordt.

Maar, daar hebben we gelijk ook de twee grootste problemen te pakken: hoe plant je zo’n veelheid succesvol aan en hoe oogst je al die opbrengsten efficiënt?

Met betrekking tot de opstartwerkelijkheid zullen verterende plastic labels, en in bergen onkruid of gras verloren plantgoed snel tot het verleden gaan behoren. GPS-technologie wordt steeds goedkoper en steeds accurater. Het wordt al toegepast in Nederlandse voedselbossen om aanplant te kunnen blijven terugvinden en monitoren. Uitval kan exact worden genoteerd en ook de vervangende plant kan in een online GIS systeem worden bijgehouden.

Voor de oogst is technologie nog volop in ontwikkeling. Maar, mensen maken zich al wel zorgen. Zelfs in voedselbossen op rijen is de oogst namelijk nog steeds een flinke uitdaging. Je hebt meerdere oogsten in het jaar en dus heel veel werk te doen op die ene hectare. Zijn de mensen daar wel voor te vinden en te betalen? De grote vraag in deze kennissessie is: Kan technologie en robotisering hierbij helpen en zo ja, in welke mate en wanneer?

Programmamanager robotisering voor een duurzame landbouw, Marius Monen, brengt je helemaal op de hoogte van de laatste stand in oogst- en robotland. Erik Rientjes van Foodforest Factory en Jore Wisse en Jan Fock van voedselbos Roestelberg praten je bij over respectievelijk high-end en low-end aanplanten met behulp van GPS technologie.

Meld je aan

Wil je je alvast inlezen over voedselbossen en technologie?