Regeneratieve agroforestry boerderij Schevichoven

Met een groep van twintig mensen, waarvan de meesten ondertekenaars en partners van de Green Deal Voedselbossen, gingen we eind april op bezoek bij Schevichoven. Aan de rand van het dorp Leersum in de provincie Utrecht hebben Eliette en Maarten een boerderij gekocht die ze omvormen tot regeneratieve agroforestry boerderij. “Op den duur vormen we 20ha tot hoogwaardige diversie fruitteelten met meerlagen systemen.”

We worden ontvangen in een mooi glazen kas gebouwtje waar Eliette vertelt wat hen drijft. “Voor mij is het idealisme, ik wil kunnen boeren samen met de natuur.” Doel is om zonder externe inputs een rendabel landbouwbedrijf te hebben, mét bomen. Maarten vult aan: “We willen dit binnen zeven jaar bereiken. Binnen die tijd willen we kunnen laten zien aan gangbare boeren dat het mogelijk is geld te verdienen met agroforestry.”

Op dit moment zijn de eerste twee hectares reeds ingeplant en worden de volgende vier ook ingeplant met o.a. veel verschillende soorten perziken, walnoten, hazelnoten, allerlei vruchtbomen, maar ook met groene asperge, artisjok en kruiden voor thee. Tussen de rijen in groeit witte klaver, die, zo lang de bomen nog klein zijn, geoogst kan worden.

Het ontwerp en de aanplant is in handen van Sjef van Dongen van Fruitzforlife. Hij leidt ons rond en vertelt over o.a. de houtsnippers, de worteldoek en de druppelslangen om de fruitbomen en het systeem de eerste twee jaar opgestart te krijgen. “In het begin helpen we ook door lava gruis toe te voegen. Als het systeem eenmaal draait voegen we niets meer toe, het systeem verzorgt dan zichzelf.”

Een mooi ambitieus project, niet in de laatste plaats omdat er rekening moet worden gehouden met cultuurhistorische zichtlijnen van het landgoed. Het beplantingsontwerp houdt daar rekening meer.

De bedoeling is na vijf jaar break-even te draaien en vanaf jaar zeven winst te maken. Maarten: “Een gemiddeld akkerbouwbedrijf heeft €3.000 omzet en €2.000 kosten per jaar per ha. Wij werken naar een systeem met €30.000 omzet en €23.000 kosten per ha per jaar, op een bedrijf van in totaal 20ha.”

De producten gaan naar een aantal groothandels en restaurants uit de buurt, waar al afspraken mee gemaakt zijn. “Met de kruiden die we hebben geplant maken we nu al marge.”