Meet je voedselbosoogsten

Meet je voedselbosoogsten is de naam van een een samenwerkingsverband van WENR, communicatiebureau de Lynx, The Plant, Landgoed Welna en maatschap Ketelbroek en een aantal gebruiksvriendelijke en gratis bruikbare tools op de website voedsel uit het bos. Inzet is het ontwikkelen van zeer laagdrempelig en gratis toegankelijke (online)meetinstrumenten voor voedselbossen. Iedere voedselboseigenaar kan hiermee zelf binding van CO2, bodemgezondheid, biodiversiteit en economische ontwikkeling meten, vastleggen èn vergelijken met andere bossen die meedoen. De meettool wordt zo laagdrempelig mogelijk vormgegeven zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen.

De ambitie is een fundament te leggen voor een lang lopend citizens science of burgerwetenschaponderzoek. Naast voedselbossen volgens de Green Deal definitie staat de tool ook open voor gebruik door anderen. Hoe meer voedselbossen meedoen, hoe interessanter de data wordt. Samen leveren deze bossen een grote bijdrage aan de wetenschap.

Op 29 oktober 2020 werd de tool gelanceerd tijdens een voor iedereen gratis toegankelijk webinar. Hierin legden Wouter van Eck, Jeroen Schütt (WENR) en Marieke Karssen (the Plant) uit hoe de tool werkt en waarom het zo belangrijk is dat alle voedselbossen meedoen om zo samen de bewijskracht op te bouwen.

In 2021 wordt de tool verder doorontwikkeld en wordt het hele platform vertaald in het Engels. Zo kunnen er nog meer voedselbossen meedoen met de monitoring.

Contact: Marieke Karssen, marieke@theplant.nl

Bekijk de monitoringtool en doe zelf ook mee
Factsheet Voedselbossen