Project omschrijving

Voedselbos Schijndel

Grootste voedselbos van Nederland| 20 ha| Aangeplant in 2018/2019/2020

Stichting Voedselbosbouw, Het Groenontwikkelfonds Brabant en de HAS hebben met elkaar initiatief genomen voor voedselbos Schijndel: het grootste productievoedselbos van Nederland.

“Kan je een voedselbos opschalen?”, “Kan je ook machinaal oogsten?” en “Komt er nou écht voedsel van zo’n voedselbos?” zijn vragen die vaak gesteld worden. Voedselbos Schijndel wil in de praktijk onderzoeken en laten zien wat de antwoorden op deze vragen zijn.

Het Groenontwikkelfonds Brabant verpacht de grond,20 hectare in totaal, aan Stichting Voedselbosbouw Nederland. Mary Fiers: “De voedselbossen zijn de hobby voorbij. Een voedselbos van de omvang zoals die in Schijndel wordt gerealiseerd moet op termijn winstgevend worden. Dit initiatief is wat ons betreft een mooi voorbeeld van ondernemende natuur. Met winst voor de biodiversiteit van het gebied en uiteindelijk ook winst voor de agrariër die het gaat exploiteren.” (aldus Mary Fiers, van Groenontwikkelfonds Brabant)

Vele partners zijn inmiddels betrokken bij het voedselbos. Onderzoekers meten indicatoren om straks te kunnen zien wat het voedselbos voor veranderingen teweeg heeft gebracht, bijvoorbeeld op het gebied van koolstof in de bodem, biodiversiteit op en in de grond, vastgelegde biomassa, en soorten bijzondere flora en fauna.

Schijndelse cateraar VITAM heeft interesse in producten die op termijn uit voedselbos Schijndel komen.

Het voedselbos is op dit moment in aanplant. In de winter van 2018/2019 is met vele vrijwilligers een start gemaakt. In november en december 2019 wordt er weer aangeplant. Meehelpen? Hier kan je je aanmelden.

Delen van het ontwerp en het volledige projectplan vind je hier.

Voedselbos Schijndel is een bijzonder project, waar vele ogen op gericht zijn. We kijken uit naar vervolg!

.

.

Maak contact

mail: stichting@voedselbosbouw.org
mobiel: +31 (0)6 489 760 95 (Marc Buiter)
www: Voedselbos Schijndel

In de belangstelling

Mei 2019 Brabants Dagblad
Voedselbos in Schijndel kost vooral engelengeduld
In dit artikel wordt scepsis van boeren uit de buurt geduldig en uitgebreid weerlegd

Februari 2019 Volkskrant
Op de kale vlakte van Schijndel moet een reusachtig voedselbos verrijzen
culinair journalist Mac van Dinther over de achtergrond van voedselbos Schijndel

Meer media, audio en video, vind je hier