Project omschrijving

Roos Nijpels

Voedselbos | Onderzoek | Both ENDS |  Rich Forests

“Voor mijn werk heb ik mogen afreizen naar de meest afgelegen gebieden in de Filippijnen, Costa Rica, Kameroen, Burkina Faso, India en Sri Lanka, waar naast regenwoudvoedselbossen ook gedegradeerde gronden en monocultuur plantages hersteld worden met de Analog Forestry methode. Zo ontstaan er duurzame productiegronden die wij in Nederland kennen als voedselbossen.”

Van jongs af aan vond Roos het interessant om te zien hoe de mens in goede harmonie kan samenleven met de natuur om zich heen. In 2005 kwam Roos via het Non-Timber Forest Products – Exchange Programme in Azië in aanraking met inheemse gemeenschappen die in en rondom de resterende regenwouden wonen. “De organisatie ondersteunt gemeenschappen die bijdragen aan het behoud van de regenwouden door de producten uit het bos te verwerken tot tassen, kleden, jams, kruiden, meubels,..” Sindsdien heeft dit Roos’ professionele interesse:

“Ik ben erg onder de indruk van de potentiële meerwaarde van voedselbossen voor bodemkwaliteit, (h)eerlijke voeding, lokale economie en duurzame internationale ketens. Ik richt mij graag op het verder verspreiden van de bekendheid en onderbouwing van deze land- en bosbouwmethode als alternatief voor uitputtende landbouwsystemen.”

“Voor toepassing op grotere schaal zijn wetenschappelijk onderbouwde data noodzakelijk. En dat kan alleen door samenwerking tussen pioniers, maatschappelijk middenveld, studenten en wetenschappelijke instituten. Standaardisatie van monitoring en toepassing van innovatieve technologie om dat mogelijk te maken, kan de voedselbosbeweging een stap verder brengen richting opschaling. En dat is waar ik warm voor loop; het verbinden van mensen en ervaringen waardoor mensen door elkaar geïnspireerd raken en zelfstandig of binnen hun gemeenschap, coöperatie, instituut of bedrijf stappen zetten die leiden tot meer voedselbossen.”

En jouw lievelingsfruit? Roos lachend: “Ikzelf houd heel erg van de framboos. In mijn achtertuin levert die elk jaar maandenlang heerlijke zoete vruchten waar vooral ook mijn kinderen dol op zijn. Daarnaast zoekt hij elk jaar net een ander plekje en krijgt hij meer scheuten. Daar houd ik van: een goede boodschap, verandering en opschaling met een glimlach.”

.

.

roos nijpels

Maak contact

mail: r.nijpels@bothends.org
telefoon: +31 20 530 6600
linkedin: Roos Nijpels