Project omschrijving

Jeroen Kruit

Voedselbos | Onderzoek | Wageningen Environmental Research

“In mijn kleine stadstuin groeien naast (denk ik) niet eetbare soorten als onder meer roos, haagbeuk, veldesdoorn, gelderse roos, wilg, els, wilde wingerd en hedera veel eetbare soorten als druiven, bramen, frambozen, appels, peren, pruimen, hop, watermunt, rozemarijn en nog diverse andere kruiden. Het fijnste van al deze planten is dat ze weinig aandacht nodig hebben en elk jaar weer mooie eetbare producten produceren.” vertelt Jeroen Kruit, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra).

Jeroen kwam in aanraking met voedselbossen in 2016 toen hij het verzoek kreeg van de Natuur- en milieufederaties en Both ENDS om vanuit onderzoek (WUR) mee te doen met een aanvraag voor een Extra Trekking van de Postcode Loterij. “Ik werd getriggerd door de uitspraak ‘lui boeren’ van Wouter van Eck en werd nieuwsgierig naar deze manier van voedsel produceren: gebruikmakend van natuurlijke principes en totaal anders dan hoe ik voedselproductie kende.” Eenmaal in het netwerk raakte Jeroen gefascineerd door de energie bij de mensen. “Ik houd enorm van de doe-mentaliteit van de pioniers op dit vlak.”

“De eerste praktijkvoorbeelden van voedselbossen laten interessante resultaten zien. Dat wekt hoopvolle verwachtingen. Er zijn echter erg veel hindernissen te nemen. Vanuit een coördinerende rol met betrekking tot onderzoek gekoppeld aan de Green Deal Voedselbossen hoop ik bij te kunnen dragen aan het verstevigen van de positie van voedselbossen als praktijk voor voedsel produceren naast de andere agrarische praktijken die we al kennen. Voedselbossen als beheermodel voor natuurgebieden of als alternatief voor bosbouw vind ik minstens zo interessant.”

.

.

Jeroen Kruit

Maak contact

mail: jeroen.kruit@wur.nl
tel: +31(0)630238109
linkedin: Jeroen Kruit