Project omschrijving

Den Food Bosch

Voedselbos | Landbouw| Eetbaar | Educatie

Voedselbos Den Food Bosch ligt in Brabant. In dit voedselbos van bijna 1 hectare staan een paar honderd soorten bomen en struiken. Tweederde daarvan zijn soorten die beproefd zijn in ons klimaat, zoals appels, peren, pruimen, hazelnoten, frambozen, moerbei en mispel. In een ander deel staan wat experimentelere dingen, zoals de Aarbeienboom, kaki of engelenboom, maar ook vijgen en perziken. Malika Cieremans: “Daarvan is het de vraag hoe ze het in het Nederlandse klimaat gaan doen. Tot nu toe ziet dat er goed uit: de perziken dragen na het eerste jaar al vruchten!”

Het is het eerste voedselbos in Nederland dat geïnspireerd is op ‘syntropic farming’, de voedselbosmethode die in Brazilië is ontwikkeld door Ernst Gotsch.Er wordt hier wel gesnoeid. Dat is spannend. “Er staan in het voedselbos naast eetbare soorten ook veel biomassabomen. Dat zijn snelgroeiende loofbomen zoals wilgen, populieren, elzen, berken, judasboom, anna paolowna, essen en esdoorns. Die snoeien we één à twee keer per jaar om meer organische stof in de bodem te laten ontstaan.”

Onder de boom- en struiklaag wordt ook geëxperimenteerd met éénjarige en vaste groenten, bloemen en kruiden, en er staan klimmers als kiwi en druif.

De beplanting staat op rijen. Malika: “We willen met dit voedselbos een voorbeeldproject zijn voor gezonde landbouw en voedselproductie. Het gaat om een gezonde ecologie, maar we willen ook dat het economisch haalbaar is, als een echt werkend agrarisch systeem waar uit geoogst wordt.”

Den Food Bosch is een initiatief van een dynamische, internationale groep mensen, die elkaar vonden via hun passie voor de syntropic farming methode. Jonas Steinfeld, Koert van Bemmel en Malika Cieremans vormen het stichtingbestuur. De aanleg en dagelijkse leiding is in handen van voedselbosboeren Paul Müller en Janine Raabe, met ondersteuning van vele enthousiaste vrijwilligers.

Het is ook een vruchtbare plek om van te leren.

Vanaf de start zijn studenten nauw betrokken bij het project. Den Food Bosch is een erkend MBO leerbedrijf en er is een samenwerkings-overeenkomst met HAS Hogeschool en Waterschap de Dommel, die ook eigenaar is van de grond.

Het ontwerp en beheer van dit voedselbos is uniek in Nederland. Daarom is het een heel interessante plek voor monitoring van de ecologische, sociale en economische ontwikkeling. We hopen dan ook dat de onderzoekssamenwerking in de komende jaren verder uitgebreid wordt.

.

.

Den Food Bosch

Maak contact

mail: info@denfoodbosch.org
tel: +31 (0) 644690917
twitter: Den Food Bosch
facebook: DenFoodBosch
www: https://www.denfoodbosch.org

In de belangstelling

24-01-2018 De Essche Stroom
Den Food Bosch Initiatief van start
Enthousiast artikel over de aanleg, door Waterschap de Dommel.