24 mei, excursie naar de Terp in Erichem

Een groep van rond de 50 mensen trotseerde de regen en kwam kijken en luisteren naar de verhalen van Rinke Robbers en Anje Poortman, respectievelijk eigenaar-initiatiefnemer en beheerder van voedselbos de Terp in Erichem, één van de eerste agrarische voedselbossen van Nederland. Uitdagingen te over, de onderlinge gesprekken waren levendig, en op de koop toe kregen we een rondleiding in de notengaard van Veld4. Een interessante bijeenkomst, voor menigeen een eerste kennismaking met een agrarisch voedselbos en professionele notenoogst.

Kaat Biesemans interviewt Rinke Robbers

Een druilerige vrijdag in mei, bij wijlen valt de regen met bakken uit de hemel. In het dorpshuis in Erichem sijpelen de nieuwsgierigen binnen. Vandaag krijgen ze een rondleiding bij voedselbos de Terp, het eerste agrarische voedselbos van het Duurzame Doorbraak-programma van stichting Voedselbosbouw Nederland, een echte pionierslocatie. Maar eerst vertelt Rinke Robbers het achtergrondverhaal van het biologisch pompoenbedrijf dat hij samen met zijn vader Jeroen runt. Op ongeveer 5 hectare van hun land zijn ze in 2019 gestart met de aanleg van een voedselbos. Een behoorlijke uitdaging, want het perceel was niet in optimale conditie bij de start. Er is grond aangevoerd om het terrein te egaliseren, en met die grond is onvermijdelijk ook een zadenbank meegekomen. Dat onkruiden, of ruigtekruiden zoals we ze soms liefkozend noemen, onderdeel vormen van de beginfase van een voedselbos, is intussen een bekend gegeven. Maar een struiken- en bomenlaag die volledig overwoekerd wordt door haagwinde, is toch andere koek.

Voedselbosbeheerder Anje Poortman, die bij de familie Robbers het beheer van het voedselbos op zich heeft genomen, haakt aan op het verhaal van Rinke. Ze geeft tekst en uitleg over de structuur en indeling van het voedselbos. Ze gaat in op de soorten die aangeplant zijn en op de tegenslagen en successen tot nu toe. Een mooie vraag- en antwoordsessie met zowel de initiatiefnemer als de beheerder, waarbij ze allebei het vertrouwen uitstralen dat over een aantal jaren geoogst kan worden.

Daarna rijden we richting voedselbos de Terp, voor een rondleiding ter plaatse onder de hoede van Anje Poortman. Het valt op dat het voedselbos erg groen is, bijna alle bomen en struiken staan vol in het blad, de paden zijn gemaaid en de ruigtekruiden steken vol de kop op. Kortom, heel veel leven op het land. De aandacht van bijna 30 mensen in de druilerige regen blijven vasthouden is geen makkelijke opgave, het enthousiasme en de ervaring van Anje werkt echt aanstekelijk. Er ontstaan onderling levendige gesprekken en discussies, dat is precies de bedoeling van het Netwerk Voedselbosbouw: mensen samenbrengen om kennis en ervaring uit te wisselen.

walnoot oogstmachine

Aan het eind van de rondleiding nodigen Melissa en Rudolf Jan den Beer-Poortugal de groep uit voor een rondleiding bij Veld4, het notenverwerkingsbedrijf annex notengaard die zij verderop in Zoelen samen bestieren. Ter plaatse worden we met veel enthousiasme ingewijd in de wereld van de noten: een korte rondleiding in de boomgaard en een snelkookcursus in het oogsten, drogen, kraken en pellen van noten waarbij een keur aan machines de revue passeert.
Bij de afsluitende borrel kunnen we, naast uiteraard noten proeven, ook genieten van de cider van de Fruitmotor en verse sappen van de Heren van Malsen, erg smakelijke waar van fruit-ondernemers in de Betuwe. Een waardige afsluiting van een leerrijke bijeenkomst, voor menigeen een eerste kennismaking met een agrarisch voedselbos en de uitdagingen die grootschalige voedselbosbouw met zich meebrengt.

Kaat Biesemans-Hoogewijs
3-06-2024

Inspiratieplaat door Elisabeth van der Spek

bezoeker Elisabeth van der Spek stuurde na afloop deze prachtige en beeldende samenvatting van haar bezoek aan dit voedselbos.

Meer info over het voedselbosproject de Terp
Meer informatie over notenverwerkingsbedrijf Veld 4