Agenda 2024

schijnaugurk

17-4-2024 15-17 uur
Invasieve Exoten

Voedselbossen zijn een nieuwkomer in het Nederlands landschap. Vol interessante nieuwe soorten bomen, struiken en planten die eetbaar zijn en het goed blijken te doen in ons klimaat en op onze bodemsoorten. Maar, die nieuwe soorten roepen natuurlijk ook vragen op. Gaat dat wel goed samen met de inheemse natuur? Zitten er geen zogenaamde invasieve soorten bij?
Deze kennissessie, die start om 15h behandelt alle aspecten van deze problematiek. De ecologische kant en de beleidstechnische. Er circuleren inmiddels ettelijke rapporten, lijsten en adviezen waardoor de beleidsmakers soms letterlijk door de bomen het invasieve bos niet meer kunnen zien.  Ben je op zoek naar een helder standpunt over het toepassen van exoten in de Nederlandse voeselbossen? Mis deze kennissessie dan niet.

24-5-2024
Excursie naar voedselbosboerderij de Terp in Erichem

Ieder jaar organiseert het netwerk een excursie. Dit jaar bezoeken we een van de eerste boerderijen die ging aanplanten op basis van het vierkante productiemodel en met budget van het Duurzame Doorbraakbudget van Stichting Voedselbosbouw Nederland, pompoenboerderij de Terp in Erichem. Meer details volgen later.

Jaartraining Haal voedsel uit het bos

Overige data 2024 Zet ze vast in je agenda

De overige data zijn al bekend, maar aan de invulling wordt nog hard gewerkt.

Het jaarlijks voedselbosatelier: 25-9-2024

Online kennissessie: 9-10-2024

Online kennissessie: 4-12-2024

Kennissessies terugkijken

Het jaarlijks voedselbosbouwatelier

Woensdag 31 januari

Het atelier werd georganiseerd door het Netwerk Voedselbosbouw Nederland (voorheen Green Deal Voedselbossen) om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo helpen we elkaar om het areaal voedselbossen in Nederland te vergroten. Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan de HAS hogeschool heeft ons verteld over de rol van voedselbossen in de transitie van het agrofood systeem. Erik Verhallen liet zien en vertelde hoe hij samen met mede-voedselbosboeren een prachtplek van stadslandbouw en voedselbos voor elkaar heeft weten te krijgen in Amersfoor. Ook werkten we met elkaar in groepen aan onderwerpen die we als netwerk belangrijk vinden. Denk aan wet- en regelgeving, onderzoek/bewijslast, verdienmodellen, oogst, verwerking en afzet, inzet van technologie of financiering van voedselbossen.

Lees het verslag en bekijk de foto’s.

Woensdag 6 december: de bodem onder het voedselbos (online)

Deze sessie vond plaats op woensdag 6 december van 14.30 tot 16.00 uur (online).

Wat weten we over de bodem onder het voedselbos? In de fase van aanleg van een voedselbos maar ook in latere fases van ontwikkeling. Inmiddels is er volop ervaring over wat er gebeurt op en in de bodem in voedselbossen. Maar ook zijn er nog veel vragen, bijvoorbeeld willen we inoculeren met schimmels of juist niet? Wat als de hoeveelheid regenwormen (stuks, niet soorten) minder lijken te worden, wie maakt dan de bodem luchtig?

Tijdens de kennissessie hoorden we de laatste inzichten uit het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen van Bram Wendel van BoerenBos. Wat gebeurt er in de Bodem? Welke inzichten komen uit het monitoren van de voedselbossen als het gaat om Bodemleven?

Daarnaast luisterden we naar de bodemervaringen van Martijn Aalbrecht van de Voedselboss die hij heeft opgedaan bij het aanleggen van voedselbossen.

Na hun verhalen hadden we een dialoog om ervaring uit te wisselen over de Bodem onder het voedselbos.

Klik hier om de kennissessie terug te kijken

Woensdag 27 september  2023 – Oogst, verwerking en afzet (online)

Deze sessie vond plaats op woensdag 27 september van 14.30 tot 16.00 uur, via Teams.

Deze middag zijn we dieper ingegaan op oogst, verwerking en afzet. Hoe verkoop je producten uit het voedselbos, en hoe zet je hiervoor een samenwerking op met andere partijen?

Er werden ervaringen, successen en geleerde lessen gedeeld.

Met:

  • Jeroen Plesman, regeneratieve boerderij Schevichoven
  • Marente Lokin en Tessa Molhuizen, Den Food Bosch

Lees hier de chat terug: Chat kennissessie oogst, verwerking en afzet

Deze kennissessie is geweest. Klik op onderstaande knop om de opname te bekijken.

Klik hier om de kennissessie terug te kijken!

Woensdag 19 april 2023 – Het verdienmodel van voedselbossen (online)

Deze kennissessie vindt plaats op woensdagmiddag 19 april van 14.30 tot 16.00 uur, via Teams.

Naast alle zeer relevante waarden voor biodiversiteit, bodem, welbevinden, water vasthouden, en meer, kan een voedselbos ook mensen voorzien van een inkomen. Wat weten we daarover? Hoe staan we ervoor met de kennis van nu op het gebied van oogst, verwerkingen afzet? Welke producten kun je op welke manier verkopen? Waar zijn nog vragen en onduidelijkheden op dit gebied?

Met:

  • Nicolaas Geijer, Voedselbos Baarle-Nassau, doet onderzoek naar hoe de ‘voedselbos – verdienmodellen- tool’ gebruikt kan worden
  • Stijn Heijs,  Stichting Voedselbosbouw NL, coördineert de ontwikkeling van en onderzoek naar de verdienmodellen tool

Deze kennissessie is geweest. Klik op onderstaande knop om de opname te bekijken.

Klik hier om de kennissessie terug te kijken!

Contact opnemen

Vragen over dit netwerk kun je het beste sturen via onderstaand formulier.