Agenda 2024

24 September
Het jaarlijks voedselbosatelier

Hou deze datum vast, we zijn bijna klaar met organiseren. We focussen op een lokatie waar je een professioneel opgezet voedselbos in opbouw kunt zien en geïnformeerd zult worden over de ecologische -, de regelgevingtechnische –  als economische vraagstukken en uitdagingen die de boer in kwestie te overwinnen heeft.

schijnaugurk

9 oktober 15-17 uur (online)
Invasieve Exoten

Voedselbossen zijn een nieuwkomer in het Nederlands landschap. Vol interessante nieuwe soorten bomen, struiken en planten die eetbaar zijn en het goed blijken te doen in ons klimaat en op onze bodemsoorten. Maar, die nieuwe soorten roepen natuurlijk ook vragen op. Gaat dat wel goed samen met de inheemse natuur? Zitten er geen zogenaamde invasieve soorten bij?

Deze kennissessie behandelt alle aspecten van deze problematiek. De ecologische kant en de beleidstechnische -. Er circuleren inmiddels ettelijke rapporten, lijsten en adviezen waardoor de beleidsmakers soms letterlijk door de bomen het invasieve bos niet meer kunnen zien.

Ben je op zoek naar de laatste stand in de discussie over het toepassen van exoten in de Nederlandse voedselbossen? Mis deze kennissessie dan niet.

Meld je aan

Kennissessies terugkijken

19 juni, 15-17 uur (online)
Technologie in voedselbossen bij aanplant en oogst

Voedselbossen vormen een zeer interessante oplossing voor vele huidige landbouw-, natuur- en voedselkwaliteitscrises. Je teelt er niet alleen voedsel zonder bestrijdingsmiddelen, maar ook zonder externe input en bemesting, èn, na de eerste jaren ook zonder watergeven en noemenswaardig onderhoud. Omdat je met meerdere lagen werkt, en met meerdere soorten is de opbrengst per hectare divers en vele malen hoger dan wanneer er maar in een laag verbouwd wordt. Maar, daar hebben we gelijk ook de twee grootste problemen te pakken: hoe plant je zo’n veelheid succesvol aan en hoe oogst je al die opbrengsten efficiënt?

Woensdagmiddag 19 juni was de eerste online kennissessie van 2024 van het Netwerk Voedselbosbouw Nederland. Met ruim 180 aanmeldingen was de belangstelling opmerkelijk groot. Een mooi bereik voor een onderwerp dat normaliter niet meteen tot de harten van voedselbosliefhebbers spreekt.

Het verslag is toegevoegd aan onze landingspagina over technologie in voedselbossen.

Lees het verslag

24 mei, 14-16 uur 
Excursie naar voedselbos de Terp in Erichem

Ieder jaar organiseert het netwerk een excursie. Dit jaar bezoeken we een van de eerste boerderijen die ging aanplanten op basis van het productiemodel dat is ontwikkeld door Stichting Voedselbosbouw Nederland en gefinancierd uit het Duurzame Doorbraakbudget: pompoenboerderij de Terp in Erichem in de Betuwe.

Het concept was eenvoudig en slim bedacht: plant een voedselbos aan dat oogst geeft op precies hetzelfde moment als de pompoenen. De loonwerkers zijn er dan al en distributie richting supermarkt ook. Was dit een goed plan? Hoe staat het voedselbos er bij? Wanneer kan de oogst beginnen? En loopt het nog volgens dat plan? Kaat Biesemans zal boeren Jeroen en Rinke bevragen, waarna beheerder Anje Poortman een rondleiding geeft door dit nu vier jaar jonge Betuwse voedselbos.

Lees het verslag

Het jaarlijks voedselbosbouwatelier

Woensdag 31 januari

Het atelier werd georganiseerd door het Netwerk Voedselbosbouw Nederland (voorheen Green Deal Voedselbossen) om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo helpen we elkaar om het areaal voedselbossen in Nederland te vergroten. Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan de HAS hogeschool heeft ons verteld over de rol van voedselbossen in de transitie van het agrofood systeem. Erik Verhallen liet zien en vertelde hoe hij samen met mede-voedselbosboeren een prachtplek van stadslandbouw en voedselbos voor elkaar heeft weten te krijgen in Amersfoor. Ook werkten we met elkaar in groepen aan onderwerpen die we als netwerk belangrijk vinden. Denk aan wet- en regelgeving, onderzoek/bewijslast, verdienmodellen, oogst, verwerking en afzet, inzet van technologie of financiering van voedselbossen.

Lees het verslag en bekijk de foto’s.

Woensdag 6 december: de bodem onder het voedselbos (online)

Deze sessie vond plaats op woensdag 6 december van 14.30 tot 16.00 uur (online).

Wat weten we over de bodem onder het voedselbos? In de fase van aanleg van een voedselbos maar ook in latere fases van ontwikkeling. Inmiddels is er volop ervaring over wat er gebeurt op en in de bodem in voedselbossen. Maar ook zijn er nog veel vragen, bijvoorbeeld willen we inoculeren met schimmels of juist niet? Wat als de hoeveelheid regenwormen (stuks, niet soorten) minder lijken te worden, wie maakt dan de bodem luchtig?

Tijdens de kennissessie hoorden we de laatste inzichten uit het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen van Bram Wendel van BoerenBos. Wat gebeurt er in de Bodem? Welke inzichten komen uit het monitoren van de voedselbossen als het gaat om Bodemleven?

Daarnaast luisterden we naar de bodemervaringen van Martijn Aalbrecht van de Voedselboss die hij heeft opgedaan bij het aanleggen van voedselbossen.

Na hun verhalen hadden we een dialoog om ervaring uit te wisselen over de Bodem onder het voedselbos.

Klik hier om de kennissessie terug te kijken

Woensdag 27 september  2023 – Oogst, verwerking en afzet (online)

Deze sessie vond plaats op woensdag 27 september van 14.30 tot 16.00 uur, via Teams.

Deze middag zijn we dieper ingegaan op oogst, verwerking en afzet. Hoe verkoop je producten uit het voedselbos, en hoe zet je hiervoor een samenwerking op met andere partijen?

Er werden ervaringen, successen en geleerde lessen gedeeld.

Met:

  • Jeroen Plesman, regeneratieve boerderij Schevichoven
  • Marente Lokin en Tessa Molhuizen, Den Food Bosch

Lees hier de chat terug: Chat kennissessie oogst, verwerking en afzet

Deze kennissessie is geweest. Klik op onderstaande knop om de opname te bekijken.

Klik hier om de kennissessie terug te kijken!

Woensdag 19 april 2023 – Het verdienmodel van voedselbossen (online)

Deze kennissessie vindt plaats op woensdagmiddag 19 april van 14.30 tot 16.00 uur, via Teams.

Naast alle zeer relevante waarden voor biodiversiteit, bodem, welbevinden, water vasthouden, en meer, kan een voedselbos ook mensen voorzien van een inkomen. Wat weten we daarover? Hoe staan we ervoor met de kennis van nu op het gebied van oogst, verwerkingen afzet? Welke producten kun je op welke manier verkopen? Waar zijn nog vragen en onduidelijkheden op dit gebied?

Met:

  • Nicolaas Geijer, Voedselbos Baarle-Nassau, doet onderzoek naar hoe de ‘voedselbos – verdienmodellen- tool’ gebruikt kan worden
  • Stijn Heijs,  Stichting Voedselbosbouw NL, coördineert de ontwikkeling van en onderzoek naar de verdienmodellen tool

Deze kennissessie is geweest. Klik op onderstaande knop om de opname te bekijken.

Klik hier om de kennissessie terug te kijken!

Contact opnemen

Vragen over dit netwerk kun je het beste sturen via onderstaand formulier.