Excursie Nij Boelens – 28 juni 2023

Afgelopen woensdag 28 juni zijn wij met een groep van meer dan 30 enthousiastelingen naar Nij Boelens in Boelenslaan, Friesland afgereisd.
Dit oudste voedselbos van Nederland is in 1994 gestart door Jan de Boer (1953 – 2018), een van de pioniers van het voedselbos in Nederland. Nu wonen Marianne van der Linden en Fred Hazeleger op deze bijzondere plek.

Drie jaar geleden zijn zij vanuit de Randstad naar Boelenslaan verhuisd waar zij het landgoed (in oprichting) onderhouden en het werk van Jan de Boer voortzetten. Nij Boelens is door de familie van Jan de Boer nooit voedselbos genoemd, maar Fred en Marianne gingen zich hier steeds meer in verdiepen en kwamen op het landgoed veel bomen, struiken en planten tegen die daarin thuishoren.

Nij Boelens bestaat uit een oud deel (3 hectare) en een nieuw deel (2 hectare). Het nieuwe deel is in 2012 van weiland naar boomgaard omgevormd. Vanaf die tijd is het oude deel grotendeels met rust gelaten. Marianne en Fred doen weinig onderhoud behalve af en toe snoeien en paden vrijhouden.

Jan de Boer deed ook aan het veredelen van gewassen zoals een eigen soort framboos, vlier en olijfwilg  (unieke selectie multiflora). Veel hiervan staan in het nieuwe deel. Hij zette zich in voor het behoud van oud-Friese rassen als de Wichter en voor het Friese Walden landschap.

Tijdens de rondleiding komen we o.a. olijfwilgen, Koreaanse dennen, bijzondere notenbomen zoals Nys Wyk, en ‘Anneke’, en de pawpaw tegen.
Interessante bomen, planten en struiken worden afgewisseld met anekdotes over Jan de Boer en zijn bijzondere werk. Marianne en Fred vertellen hoe Jan de Boer zijn tijd ver vooruit was, en in de tijd vóór het internet al veel wist en leerde over voedselbossen. Helaas hebben hij en zijn familie weinig informatie achtergelaten.

We eindigen de inspirerende middag met een potluck.

 

 

 

Ben je bij deze excursie geweest en heb je mooie foto’s gemaakt? Mail dan naar info@greendealvoedselbossen.nl, dan plaatsen wij ze bij dit verslag. Ook andere aanvullingen zijn welkom.