Project omschrijving

Frank Gorter

Voedselbos | Bosbouwer | Rentmeester 2.0

“Om te komen waar ik nu ben heb ik veel werk moeten verzetten. Fysiek maar ook mentaal en emotioneel. Om voor jezelf een gezonde ecologische manier van zijn te ontdekken is het belangrijk te weten hoe je naar de wereld kijkt. In deze zoektocht ben ik bijzondere mensen tegengekomen die mijn wereldbeeld hebben doen kantelen. Ik begon het belang te zien en de breedheid van ecosysteemherstel.

Ik ben als bosbouwer met andere ogen naar de natuur gaan kijken. Ik kreeg een diep besef van de mate waarin de mens zijn omgeving domineert en vorm geeft. Geschrokken kwam ik tot de conclusie dat we niet vanuit samenhang werken, maar vanuit een oud overlevingsprincipe dat we niet meer nodig hebben. Het landschap is een weerspiegeling van ons bewustzijn en weerspiegelt daarmee ons gefragmenteerde denken over de wereld. Door het korte-termijn-denken en daaruit volgende systemen, hebben overal gezonde ecosystemen plaatsgemaakt voor monoculturen die we konden sturen. We zijn de maakbaarheid van de wereld normaal gaan vinden, het weiland hoort eenmaal bij ons cultuurlandschap en monocultuur dennenbossen noemen we natuur. We zien niet hoe leeg en kwetsbaar we het landschap eigenlijk hebben gemaakt.

Ik wil met andere ogen naar bosbouw en ondernemen in de natuur te kijken.

In de praktijk, op Welna, gaat dat als volgt. Vanuit een Natura 2000 situatie willen we aantonen dat voedselbossen een logische en vruchtbare innovatie is voor de sector. Dat aantonen willen we doen door het opzetten van een groot voedselbos en bosboerderij onder natuurwetgeving.”

.

.

Frank Gorter

Maak contact

mail: frank@landgoedwelna.nl
mobiel: +31 6 24 46 78 92
www: Voedseluithetbos.nl
twitter: LandgoedWelna
facebook: Landgoed Welna

In de belangstelling

6-12-2018 Trouw
Kastanjes, pecannoten en appelbessen: het voedselbos is de nieuwe bosbouwtrend
Over het nieuwe voedselbos op Welna, met hoge natuurwaarden.